Veel gestelde vragen vragen-over-zwanger-worden

Heb je nog een andere vraag?
Mail ons dan via het contactformulier. Je ontvangt binnen 2 werkdagen antwoord.


De uitslag is laag. Wat betekent dit en wat moet ik nu doen?

Een lage uitslag betekent dat de hoeveelheid en/of beweeglijkheid van je zaadcellen lager is dan die van vruchtbare mannen. Raadpleeg je arts voor meer onderzoek. Een laag resultaat betekent niet automatisch dat je een vrouw niet zwanger kunt maken. Je arts zal je adviseren over vervolgstappen.


Hoe is normaal/laag gedefinieerd?

De Wereldgezondheidsorganisatie beschrijft normaal sperma als er meer dan 5 miljoen beweeglijke zaadcellen per ml zijn. Dit betekent dat in een groep van vruchtbare mannen 95% meer dan 5 miljoen beweeglijke zaadcellen heeft.


De uitslag is normaal maar mijn partner is nog niet zwanger ondanks vele pogingen. Wat moeten we nu doen?

Eén op de zes stellen ervaart moeilijkheden om zwanger te worden en er zijn andere factoren die mannelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Deze factoren worden niet gemeten met deze test. Als jij en je partner al een jaar proberen om zonder succes zwanger te worden, raadpleeg dan je arts voor nader onderzoek.

ik-word-niet-zwanger

Ik ben onzeker over mijn resultaat. Wat moet ik nu doen?

Als je onzeker bent over het resultaat, kan je onze helpdesk mailen via het contactformulier. Je kunt je sperma opnieuw testen, maar wacht minstens 48 uur voor je een nieuwe test doet.


Mijn sperma wordt niet dun en waterig binnen 30 minuten. Wat moet ik nu doen?

Bij sperma kan het langer dan 30 minuten duren om vloeibaar (dun en waterig) te worden. Mocht dat nodig zijn, kun je langer wachten. Als je sperma niet binnen 3 uur vloeibaar is, dan is het beter om niet met dit sperma te testen. Verwijder je sperma, maak het bakje schoon met water en maak het droog. Gebruik geen zeep of afwasmiddel!
Wacht 48 uur voor je de volgende hoeveelheid sperma verzamelt. Als je hetzelfde resultaat krijgt, raadpleeg dan je arts.


De test lijkt niet te werken of delen van de testkit zijn verdwenen of beschadigd. Wat moet ik nu doen?

Als een deel van de testkit verdwenen of beschadigd is of als de test niet lijkt te werken, stuur ons een mail via contactformulier. Dan ontvang je zo snel mogelijk een nieuwe test.


Wat beïnvloedt de beweeglijkheid van je sperma?

Er zijn een aantal factoren die je spermakwaliteit kunnen beïnvloeden:

Als je recent (in de laatste 2-3 maanden) hoge koorts hebt gehad. Het is beter om te wachten tot je beter bent voor je opnieuw gaat testen.

Als je anabolen steroïden of andere medicatie met testosteron gebruikt.

Als je medische voorgeschiedenis hebt met:
• Gezwollen aderen in de testikels
• Liesoperatie
• De bof tijdens volwassenheid
• Kankerbehandeling

Als je met een van bovenstaande factoren te maken hebt, raadpleeg dan altijd je arts. Hij of zij zal je adviseren over de vervolgstappen.


Kan ik iets doen om mijn spermakwaliteit te verhogen?

Het volgende kan helpen om je spermakwaliteit te verhogen.
Stop met het gebruik van anabolen steroïden (stop niet met het gebruik van voorgeschreven medicatie zonder je arts te raadplegen). Mannelijke vruchtbaarheid keert vaak terug naar normaal als je stopt met het gebruik van steroïden.
Neem een douche in plaats van een heet bad. Lang en heet baden kan de spermakwaliteit beïnvloeden.
Het is altijd aan te raden om goed voor jezelf te zorgen. Factoren zoals gezond eten, regelmatig bewegen, minderen of stoppen met roken en alcoholconsumptie zullen je gezondheid verhogen.


Wat als ik opnieuw wil testen?

Je moet minstens 48 uur wachten als je opnieuw wilt testen. Als je een verandering wilt zien in je spermakwaliteit na levensstijlveranderingen, moet je minstens 10 weken (2-3 maanden) wachten voor je opnieuw gaat testen.